Over Gertrude

gertrudesteenbeek-8529

Een leven lang nieuwsgierig

“Experiment, nieuwsgierigheid, inspireren, creativiteit. Als kind waren die ingrediënten al aanwezig in mijn leven, nu komen ze samen in mijn kleurrijke schilderijen.

Zo maak ik collages waarbij ik schilderen mix met het hergebruiken van een zorgvuldig gekozen compositie van afbeeldingen. De illustraties of ander materiaal van papier, plaats ik in een andere context. Ik verbind de elementen met verf tot een vloeiend geheel. Door te experimenteren, ontstaan door toevalligheden nieuwe gelaagde werken waarin vaak dieren, bloemen en mensen opduiken. Schilderijen waarin veel leven, energie en beweging zit. En vaak ook een kwinkslag. Kijk maar goed: er zitten kleine grappen in. Iets onverwachts of in het dagelijks leven onmogelijks.

Uitbundig kleurgebruik is een ander kenmerk. Ik hoef nooit te kiezen uit mijn verfdoos: ik gebruik alle kleuren overvloedig. Dat resulteert in expressieve schilderijen die bewust vrolijk en toegankelijk zijn. Werk waarmee je je makkelijk kunt identificeren. Ik beschouw het als een compliment als mensen die mijn werk kopen zeggen dat het schilderij hen elke dag vrolijk maakt.

Fantasie en experiment

De dingen die ik nu doe, hebben parallellen met mijn jeugd: als kind ging mijn hart uit naargertrude3 knutselen en tekenen, iets dat ik eindeloos kon doen. Ik bouwde poppenhuizen van kartonnen dozen, en kreeg van mijn vier oudere zussen op mijn verjaardag het perfecte bijpassende cadeau: een pakket met poppetjes en lapjes stof waar ik zelf iets mee kon maken. Dat liet alle ruimte voor mijn eigen creativiteit en fantasie.

Ik was nieuwsgierig naar hoe dingen in elkaar steken, naar wat een experiment kan opleveren. Ik speelde winkeltje en maakte kruidenierswaren zoals puntzakjes met zaadjes uit de tuin. Het aanprijzen en verkopen van een product vond ik leuk; misschien werd daar al de kiem gelegd tot het ondernemerschap…

Kijken in de Kunstgeschiedenis

Ik ben afgestudeerd als kunsthistorica aan de Rijksuniversiteit  Groningen. Daar heb ik goed leren kijken. Ook als persoon heeft die periode me verrijkt en gevormd.

Tijdens mijn studie volgde ik onder andere een bijvak grafische technieken aan de Kunstacademie Minerva. Het was geweldig interessant om te experimenteren met zo’n breed pallet aan technieken: gravure, houtsnede, litho.  Net zo inspirerend was het uitproberen van diverse materialen als aquarel, pastel en Oost-Indische inkt.

Lentebloemen-in-Artjournal1

Verrassende wegen en zijwegen

Waar ik nu sta, daar ben ik niet zomaar gekomen. Er ging een zoektocht met vragen en omwegen aan vooraf. Daarbij was het volgende besef doorslaggevend: het gaat niet over bevestiging krijgen van anderen maar over jezelf toestemming geven om creatief te zijn. Om te experimenteren, te creëren en ervan te genieten.

De weg die ik inmiddels bewandel, ben ik met overtuiging en plezier ingeslagen. Een weg met verrassende zijwegen, die me steeds verder brengen.

Inspirerende cursussen

Het schilderen is geweldig inspirerend om te doen. Naast het maken en verkopen van eigen werk, geef ik cursussen schilderen aan kunstenaars met ervaring, aan mensen die soms al Plukdedag25 jaar niet geschilderd hebben, en aan cursisten die nog nooit één schilderij hebben vervaardigd. Maar iedereen gaat voldaan naar huis met een mooi resultaat.

Daar hou ik van: het enthousiasmeren, bemoedigen en  inspireren van anderen. Ik kan mensen verder helpen en energie geven om iets moois te creëren.

Het samen bedenken of vinden van creatieve oplossingen, daar leer ik ook weer van. Het is altijd een wisselwerking. Dat inspireert en laat mij groeien in mijn werk.”

Gratis kennis maken met mijn creatieve aanbod? Download mijn gratis e-book: “Hoe kom je aan inspiratie? 10 ideeën voor je schetsdagboek!” Hierin vind je tips voor het vullen van je creatieve dagboek. Een e-book vol vriendelijke aanmoediging.