Beginnen met art journaling

Je hebt een druk leven, maar wilt meer tijd inruimen voor creativiteit. Zonder dat je eerst van alles overhoop hoeft te halen om aan de slag te kunnen. Je hebt gehoord over artjournaling en dat lijkt je wel wat…

Daarbij weet je nog niet zo goed wat je creatieve voorkeuren zijn. Je zou graag gewoon verschillende technieken en ideeën willen uitproberen. Ontspannen spelen met spullen die je al in huis hebt. En hoe maak je van je creativiteit een goede, terugkerende gewoonte?

Daar zou je best wat handvaten bij kunnen gebruiken:

 • Wat zijn materialen die je minimaal nodig hebt?
 • Wat is artjournaling precies?
 • Hoe kom ik er achter welke techniek of methode het beste bij mij past?
 • Waar vind ik inspiratie?
 • Hoe kan ik vrijuit experimenteren, zonder meteen dure materialen te hoeven aanschaffen?

Waar te beginnen?

Op internet is veel te vinden over creativiteit en artjournaling. Je ziet op Pinterest en YouTube van alles voorbij komen over werken in een schetsboek, in een artjournal, maar waar te beginnen…? Er is zoveel mogelijk: dat verlamt. In de praktijk blijft het vaak bij kijken, bij ‘opslaan voor later’.

Inspiratie is één ding, maar wat ga je er vervolgens mee doen? 

Hoe maak je daarin goede keuzes? Is er een basis? Je merkt dat je in je eentje net niet verder komt. De inspiratie droogt op, of het blijft het bij kopiëren of nadoen.

Maar een eigen stijl vinden, dat is juist wat je wilt!

Zoektocht

Een aantal jaar geleden kwam ik in aanraking met Artjournaling via filmpjes op Youtube. Het sprak me enorm aan wat er allemaal mogelijk is in een schetsboek. Je schetsboek als speeltuin, als creatieve broedplaats.

Echt zelf aan de slag ging ik toen ik erachter kwam dat mijn baan als secretaresse me niet meer de voldoening gaf waarnaar ik zocht. Ik wilde meer vrijheid, meer creativiteit, meer spelen en experimenteren.

Ik zocht naar nieuwe creatieve wegen, naar nieuwe mogelijkheden en kansen. Het houden van een Artjournal, of schetsdagboek, gaf me richting. Ik schreef er niet alleen mijn gedachten in op, maar tekende erbij. Plakte er in wat me bezig hield. Ik begon gewoon!

En nu, terugkijkend, zie ik dat er kwartjes op hun plaats vielen. Ik stelde vragen in pen, potlood, verf en collage. De antwoorden kwamen al creërend tevoorschijn. Ik verkende creatieve grenzen en mogelijkheden en merkte dat er daardoor ruimte kwam voor nieuwe gedachten over werk en invulling van mijn leven en talenten.

Gertrude aan het werk

Ik leerde van andere Artjournalers, deed hier en daar een workshop, op locatie en online. Ik ontdekte wat ik wél en niet leuk vond. Waar ik me verder in wilde verdiepen. Bovendien hielp de feedback van anderen. Zij keken met een frisse blik naar mijn creaties, lieten mij op andere manieren kijken naar mijn werk, moedigden aan en deden suggesties.

Een Artjournal hielp ook om met meer regelmaat, – dagelijks – , creatief bezig te zijn. Een ideale methode! Een boekje neemt weinig ruimte in, kun je na gebruik dichtslaan en kan overal mee naar toe. Een atelier is overbodig: je favoriete stoel volstaat!

Inmiddels heb ik een heel aantal Artjournals gevuld. Terugbladerend zie ik mijn eigen ontwikkeling. Ik zie bovendien een stuk van mijn leven aan me voorbijtrekken. Ik voel het plezier van het verwoorden en verbeelden van mijn creatieve ideeën in een boekje. Wat ik vroeger deed in mijn schoolagenda. Vrijuit spelen, zonder perfectionisme. Ik ervaar plezier en voldoening als ik bij de laatste gevulde bladzijde beland.

En dat gun ik jou ook!

Beginnen met Artjournaling: 6 eenvoudige technieken

Alle kennis en ervaring van de afgelopen jaren met Artjournaling heb ik verwerkt in de serie ‘Beginnen met Artjournaling: 6 eenvoudige technieken.’ Daarbij heb ik ook kunnen putten uit mijn Kunsthistorische achtergrond, waarbij goed kijken en beschrijven een rode draad vormde. Ik heb door deze studie bovendien een ‘hoofd vol schilderijen’ die een blijvende bron van inspiratie vormen. Die kennis deel ik graag met jou.
Inmiddels heb ik al tientallen klanten op weg mogen helpen naar een leven met meer creativiteit door middel van Artjournaling.

In mijn Artjournalserie van zes workshops maak je een begin met Artjournaling en leer je allerlei technieken die je daarna door elkaar kunt gebruiken. Ze versterken elkaar en vullen elkaar aan. Je leert materialen kennen en je leert wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van de verschillende materialen. Je gebruikt wat je al in huis hebt en ik reik je materialen aan waarbij jezelf de afweging kunt maken of je ze wilt aanschaffen of niet. Je gaat ontdekken wat het beste bij jou past en je raakt geïnspireerd door je eigen creaties en die van andere deelnemers. Er zit veel afwisseling in de geboden technieken, zodat je elke keer vol nieuwe energie en ideeën naar huis gaat. Doordat de groepjes klein zijn (maximaal 6 personen), krijg je voldoende ruimte om je vragen te stellen en een techniek uit te diepen.

De technieken die aan bod komen zijn:

 • van een oud boek een artjournal maken
 • collageschilderen
 • tekenen met gouache en fineliner
 • banners, doodles en letters maken
 • opvallende ondergronden
 • plak je dag!

Eerdere deelnemers zeiden het volgende:

“Warm aanbevolen! zeer inspirerend, leuk, gezellig, leerzaam en uitdagend! zelfs al heb je 2 linkerhanden op dit gebied (zoals ik)…Gertrude haalt in jou het beste naar boven; ik ben overtuigd… iedereen is creatief!”

“Ik heb genoten van de workshop! Ik wist niet wat te verwachten, maar heb gesmuld van je creativiteit en je professionaliteit ook daarin. Ben erg geïnspireerd geraakt en ga nu ook de oppasmomenten met mijn kleindochter op die manier “noteren”.”

“Waren echt drie super leuke goede workshops! Bedankt Gertrude, ik raak al verslaafd… Absoluut aanraders dus. Ik kijk al uit naar de volgende serie!”

Investering

Je investering voor deze Artjournaling serie is €187,= inclusief BTW. Dit is inclusief materiaalgebruik en koffie of thee. Voor de eerste workshop heb je een oud boek nodig. Daarvoor kun je een boek van jezelf gebruiken, of je schaft bij mij een boek aan voor €3,=.

Extra’s

Als extra krijg je een e-book bij aanmelding in PDF-vorm. Hierin geef ik advies over materialen die je kunt aanschaffen en geef ik uitleg over hun eigenschappen. Ook tref je hierin meer informatie aan over de inhoud van de workshops.

Verder krijg je bij aanmelding een mooi vierkleurenpotlood kado! Die kun je meteen bij de techniek ‘banners, doodles en letters’ uitproberen…

Veelgestelde vragen

“Ik ben niet zo creatief, en begin nog maar net met artjournaling.”

 • Dan ben je bij mij aan het goede adres! Alle technieken zijn laagdrempelig, maar hebben wel meteen groots resultaat. Je leert in korte tijd echt nieuwe technieken en vaardigheden, waarmee je jezelf zult verrassen. Je leert technieken waar je op kunt voort borduren en waarin ik je stap voor stap begeleid. Je leert van je medecursisten en je krijgt een kijkje in mijn keuken…

“Eh… gouache? Wat is dat?!”

 • Een tipje van de sluier… Gouache is een soort dekkende waterverf in prachtige kleuren. Je maakt er de mooiste creaties mee. Ik vind het leuk om jou kennis te laten maken met verschillende materialen. Gouache is heerlijk om mee te werken en heel betaalbaar.

“Ik heb al ervaring met Artjournaling. Is deze serie ook voor mij geschikt?”

 • De serie is ook voor een gevorderde Artjournaler interessant. De technieken zijn divers en je leert ook veel van medecursisten. Twijfel je? Mail of bel me en dan kijken we samen of de cursus aansluit bij jouw behoeften.

“Amersfoort is voor mij niet naast de deur…”

 • Ik woon in het historische centrum van de stad. Neem de kans waar om dit te ontdekken! Bovendien is mijn atelier goed bereikbaar met openbaar vervoer en kun je op steenworp afstand je auto parkeren. Koppel er, als je kunt, een paar uurtjes aan vast en bezoek in Amersfoort bijvoorbeeld het mooie Mondriaan museum. Of geniet van een lekkere lunch of diner in een van de gezellige restaurants bij mij in de buurt.

Waag de sprong naar artjournaling!

Schrijf je nu in voor de serie Beginnen met Artjournaling 2024, op dinsdagochtend.

De data zijn:

In februari/maart/april 2024:

Dinsdagochtend 27 februari, 5 maart, 12 maart, 19 maart, 26 maart en 2 april 2024, van 10:00 – 12:30 uur (6 lessen)

In april/mei 2024:

Dinsdagochtend 16 april, 23 april, 7 mei, 14 mei, 21 mei en 28 mei 2024, van 10:00 – 12:30 uur (6 lessen)

In september/oktober 2024:

Dinsdagochtend 10 september, 17 september, 24 september, 1 oktober, 8 oktober en 15 oktober 2024, van 10:00 – 12:30 uur (6 lessen)

Inschrijven is eenvoudig en gaat via onderstaande inschrijfbutton.

button

Als je op de button klikt, kom je bij het inschrijfformulier. Daar kun je de gewenste datum aangeven. Je krijgt dan bericht in je inbox over de betalingsgegevens. Na het overmaken van het cursusbedrag is je plek verzekerd (tenzij de groep vol is en dat hoor je dan ook snel).