Hygge in je Art Journal: zo doe je dat

Lekker languit op de bank met mijn benen onder een dekentje. In mijn hand een beker met ouderwetsche warme chocolademelk. De geur van versgebakken broodjes in mijn neus en een film van Jane Austen in de DVD speler… Allemaal heel erg ‘hygge’!

Wat is Hygge?

Als je op Pinterest kijkt, kun je er niet omheen. Hygge, de Deense manier van comfortabel leven, is ook dit najaar ongekend populair. Hygge laat zich enigszins vertalen met het Nederlandse woord ‘gezellig’, maar het is meer.

Het gaat over vreugde beleven aan het alledaagse. Over het je huis uitnodigend maken om je vrienden te verwelkomen.

Het heeft te maken met schoonheid en dankbaarheid. Met wandelingen door de natuur en tijd vrijmaken voor hobby’s als handwerken en bakken.

Hygge is een ode aan simpel en genoeglijk leven!

Hygge om en in je journal

Ook (Art) Journalen is heel hygge. Het Journalen zelf is natuurlijk al een heel plezierig en eenvoudig genoegen. En je kunt heel goed al je andere ‘hygge activiteiten’ vastleggen in je schetsboek.

Eerlijk gezegd vind ik niets fijner dan Art Journalen in een omgeving die hygge is. Terwijl de wind buiten om het huis waait, zet ik binnen de kachel een graadje hoger, doe ik de kaarsjes aan en zet ik een fijn kopje koffie. Dan leg ik mijn dag vast in mijn Journal en voel ik met het vullen van de pagina’s de dankbaarheid toenemen.

Nu met mijn 100 dagen wandelchallenge heb ik elke dag wel zo’n moment van dankbaarheid. Ben ik blij met die ene ontmoeting op straat. Met de ontdekking van een prachtig herfstblad. Met het ervaren van de frisse buitenlucht in mijn longen. Thuis leg ik het vast in mijn Journal.

Hieronder geef ik je nog eens drie hygge ideeën die ik heb toegepast.

  • Seizoenstafel

Tijdens mijn dagelijkse wandeltochten vind ik van alles. Mooie blaadjes, verschillende soorten eikels en kastanjes, takjes met bessen… Ik vind het leuk om dit uit te stallen op mijn dressoir.

Nu ligt er het een en ander in een schaal, samen met een sinaasappel waar ik kruidnagels in heb gestoken voor de geur. Dat zag ik op Pinterest voorbij komen en wilde ik zelf eens proberen. Benieuwd hoe lang het goed blijft!

Geregeld wijzig ik wat. Dan weer eens een bos bloemen erbij, een andere keer een paar mooie takken. Zo haal ik buiten naar binnen en laat ik mijn wandeltochten voortduren in huis.

Van deze omzwervingen maakte ik deze maand elke dag een tekening in mijn Art Journal. Op mijn Instagram account kun je daarvan voorbeelden zien.

  • Nostalgie

Bij de Kringloop of op een rommelmarkt kun je voor een habbekrats puzzels kopen. Een fijne, simpele bezigheid: zoeken naar dat ene missende stukje en ondertussen je gedachten laten gaan over van alles en nog wat.

Ik vond op de afgelopen Koningsdag op de kleedjesmarkt in Amersfoort iets anders om mee te puzzelen: ministeck! Ook hiervoor geldt dat je al zoekend en vormend, volgens een duidelijk voorbeeld, orde schept in chaos. Het heeft iets heel geruststellends. Ik zie het eindresultaat langzaam ontstaan. Geen keuzestress en toch bezig met een creatief proces.

Bij de doos met ministeck die ik kocht, zaten geen voorbeelden. Die zocht ik op op Pinterest. En ik gebruikte voor afbeeldingen ook borduurpatronen.

Leuk vermaak en leuk om een somber hoekje in je kamer mee op te vrolijken. En vind je er na een tijdje niks meer aan, dan maak je toch gewoon een nieuwe.

De vertaalslag naar mijn Art Journal ga ik nog maken. Dit suddert nog…

  • Quote

Op mijn dressoir staat in een fotolijst een quote. Tussen wat familiefoto’s.  Ik handletterde deze quote in mijn Art Journal en maakte er vervolgens een kopie van die ik in de lijst deed. De uitspraak is van Vincent van Gogh en komt uit een van zijn brieven aan zijn broer Theo.

Ik vind het fijn als mijn blik er af en toe op valt als ik door mijn kamer loop, of bij het opruimen ervan. Het zet me aan het denken en houdt me voor wat belangrijk is in mijn leven.

Ik vind het najaar bij uitstek een tijd om terug te blikken en vooruit te kijken en daarover te journalen. Hygge past daar goed bij.

Binnenkort komt op mijn website een gratis e-boekje beschikbaar met nog meer hygge ideeën. Met die tips maak je je huis gezelliger, geef je je creativiteit een oppepper en vult jouw Art Journal zich met bladzijden vol dankbaarheid.

Wil je dit boekje ook ontvangen? Geef je dan hier op voor mijn nieuwsbrief en je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heb jij nog andere hygge ideeën? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *