Ga op Artist Date! – 15 ideeën voor een kunstenaarsuitje

Een ‘Artist Date’, of ‘kunstenaarsuitje’, is een door Julia Cameron bedachte excursie. Zij schreef erover in het boek ‘The Artist’s Way’. In het filmpje onderaan deze blog legt ze het als volgt uit:

‘An Artist Date is a one time a week, festive, solo expedition to do something that interests you. An artist date is essentially an adventure’.

Met een kunstenaarsuitje wordt dus een uitstapje bedoeld voor en met jezelf. Je gaat er in je eentje op uit om iets te beleven: een feestelijke expeditie. Het is een regelmatig terugkerend verzetje, waarbij je je creativiteit voedt en koestert. Iets wat jóu boeit.

Verder is het een goed idee om je huis uit te gaan, omdat je dan letterlijk in beweging komt. Maar het hoeft niet: een avontuur kan ook in je eigen woonkamer plaatsvinden.

     

En het hoeft ook niets te maken te hebben met Kunst met een hoofdletter K. Al kan het heerlijk zijn om je onder te dompelen in het Rijksmuseum, om de grote kunstenaars te bewonderen.

Waarom een kunstenaarsuitje?

Misschien heb je tot zover gelezen en denk je: ‘pfff, wat een ego gedoe.’ ‘Dacht je dat ik daar tijd voor had, dat ik zomaar tijd voor mezelf vrij kan maken? Ik werk fulltime.’ Of: ‘ik ben slecht ter been en kan niet het huis uit.’ ‘Ik heb kinderen waar ik voor moet zorgen, of bejaarde ouders.’ ‘Ik kan het me financieel niet permitteren…’

Allereerst: een kunstenaarsuitje hoeft niet veel tijd te kosten. Een uurtje is genoeg voor een nieuw avontuur!

Bovendien hoeft een Artist Date niet veel geld te kosten. Sterker nog: een kunstenaarsuitje kan prima gratis zijn. Gebrek aan geld kan creativiteit zelfs flink aanwakkeren. Dan moet je op zoek naar minder voor de hand liggende oplossingen.

Bedenk vervolgens wat een kunstenaarsuitje je oplevert. Je stapt voor een ogenblik een andere wereld binnen. Er gaan luikjes open in je hoofd en hart, waardoor frisse inspiratie binnenkomt. Een Artist Date zorgt ervoor dat je energie krijgt en in nieuwe mogelijkheden gaat denken. Een kunstenaarsuitje kan je zomaar op spannende ideeën brengen waardoor je je leven beter aankunt en je je vrijer gaat voelen.

In het filmpje zegt Julia Cameron dat we ‘werken’ gemakkelijker vinden dan ‘spelen’. Terwijl juist spelen wonderen doet voor je creativiteit. Inspiratie komt voort uit momenten van ontspanning en verwondering. Denk maar aan de vakantietijd en het bezoeken van nieuwe plekken. Het vergroot letterlijk je horizon en je komt met nieuwe vergezichten en inzichten thuis…

Voor jou: 15 feestelijke avonturen!

Een Kunstenaarsuitje kan je dus veel opleveren. Het is een soort mini-vakantie. Toch is het vaak, net als andere vormen van creativiteit, een sluitstuk. Daarom is het handig om het in te plannen.

Bedenk per week of je ergens tijd kunt vrijmaken om je plannetje uit te voeren. Ongestoord en onbezorgd. Hieronder volgen 15 ideeën om je op gang te helpen. Het zijn ideeën die niet veel kosten. Sommige zijn gratis. Af en toe moet je er de deur voor uit, voor andere kun je thuis blijven.

1. Ga naar een kringloopwinkel of rommelmarkt en spendeer 5 euro of minder aan iets waarmee je als kind speelde, of graag mee hád gespeeld. Ik heb tijdens een kleedjesmarkt op Koningsdag voor een paar euro ministeck gekocht. Het heeft me heel wat uurtjes onbekommerd plezier gegeven en een gevoel van luxe. Zomaar een grote hoeveelheid kleine gekleurde stukjes plastic in mijn bezit om iets moois mee te maken.

viooltje ministeck kunstenaarsuitje      roos ministeck kunstenaarsuitje

2. Verzamel al je kookboeken en blader er eens lekker in. Maak iets klaar wat je nog nooit eerder hebt gemaakt en waar je heel veel zin in hebt. Is het een bewerkelijk recept? Plan dan een ander moment in waarop je voldoende tijd hebt om het uit te voeren. Schrijf je recept uit of teken het na in je Art Journal. Voldeed het aan je verwachtingen?

3. Bezoek de bibliotheek en kies een fijn boek uit. Lees er ter plekke tenminste een half uur in en laat je op die plek naar een andere plek brengen. Leen het boek en lees het vervolgens nog eens op drie verschillende plekken. In het park? Je slaapkamer? Op je werk?

4. Koop een mooie vulpen of andere mooie pen, voor dagelijks gebruik. Eentje speciaal voor jou. Om je boodschappen mee op te schrijven, mee te tekenen of je avonturen mee op papier te zetten. Een fijn gebruiksvoorwerp om regelmatig mee te nemen op je kunstenaarsafspraakjes.

5. Drink koffie in een cafeetje waar je vaak bent langs gelopen en nieuwsgierig naar bent. Bekijk aandachtig waar je je bevindt. Hoeveel ruimtes zijn er? Hoe ziet de menukaart eruit? Wie bedienen er? En voor hoeveel mensen is er plek? Is het een geslaagd uitje? Wat weegt zwaar in je eindoordeel?

6. Richt één van de kamers in je huis anders in. Maak het gezellig en bedenk wat er nog ontbreekt. Kun je meubelstukken of assecoires uit een andere ruimte gebruiken of omwisselen? Of kun je met wat verf iets upcyclen? Maak foto’s van het eindresultaat, zet een kopje thee en geniet van je nieuwe kamer.

7. Zorg dat je voldoende saldo op je Openbaar Vervoer kaart hebt. Ga naar de dichtstbijzijnde bushalte en stap op de eerste bus die langskomt. Stap uit op een willekeurige plek en kies een nieuwe lijn uit. Herhaal dit een paar keer en kijk waar je uitkomt. Waar en wat heeft het je gebracht? Beschrijf of teken je avontuur.

8. Leer sokken stoppen. Verstel een kledingstuk. Voeg iets toe aan een saai kledingstuk. Kortom: doe iets met je bestaande kleding.

9. Kijk in het plaatselijke sufferdje, de volksuniversiteit of bij de VVV naar korte workshops van één dagdeel. Doe iets wat je nog nooit eerder hebt gedaan. Of kijk bij mijn zaterdagworkshops gelliplate of de traveljournal.

10. Maak een klein portemonneetje om wat spaargeld in te doen voor je kunstenaarsuitjes. Gebruik hiervoor iets wat je al in huis hebt. Haak het van restjes wol. Of naai er eentje van een oude spijkerbroek.

11. Bezoek een museum in je woonplaats. Bedenk welk kunstwerk of object je wel thuis zou willen hebben staan en op welke plek. Waarom spreekt het je aan? Welke emotie voel je erbij? Koop een ansichtkaart van het kunstwerk of maak er een foto van.

12. Loop door een tuincentrum, over de markt, of in een bloemenwinkel en bekijk de bloemen en planten met aandacht. Koop een plantje, vertroetel het en lees erover. Of bestudeer een plant die je al in de vensterbank hebt staan met meer aandacht. Waar komt de plant oorspronkelijk vandaan? Wie heeft de naam bedacht? Wat heeft-ie nodig? Je kunt er een Journal pagina van maken.

13. Maak een fijne Spotify playlist. Zet er liedjes op die spontaan opkomen of die je bijvoorbeeld in de supermarkt hebt gehoord. Weet je niet wie het bewuste liedje zingt? Probeer een stukje tekst te onthouden en zoek thuis met behulp van Google en ‘lyrics’ of je erachter kunt komen wie de kunstenaar is. Muziek brengt je zó in een andere wereld.

14. Ga in je eentje naar de bioscoop en maak er een journal pagina over. Plak het filmkaartje erbij en beschrijf wat je ervan geleerd hebt of wat je is bijgebleven. Heb je een mooie dialoog of quote onthouden? Schrijf het op.

15. Maak een lijst met 52 kunstenaarsuitjes: eentje voor elke week van het jaar. Stop het in je Art Journal. Extra tip: noteer spontane ideeën in je telefoon en vul je lijst voortdurend aan.

Ik heb zelf al een aantal van bovenstaande ‘avonturen’ beleefd. En er staat ook nog een aantal uitjes open die ik nog in kan plannen. Te beginnen met koffiedrinken in een voor mij nog onbekend café in Amersfoort… Iemand nog tips?

Veel plezier!

One thought on “Ga op Artist Date! – 15 ideeën voor een kunstenaarsuitje

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *