Dagelijks lopen: een goede gewoonte

Vanochtend realiseerde ik me: het lukt me moeiteloos! Al een hele tijd loop ik elke dag een flink stuk door de stad. In de ochtend of in de middag en heel vaak in de avond na het eten. Ook de boodschappen doe ik zonder fiets. En mijn oude vertrouwde supermarktje op de hoek is sinds kort dicht, dus ik moet wel naar andere, verder gelegen winkels op voedseljacht. 

Voor de zomervakantie nam ik me voor om er meer structureel lopend op uit te gaan. We gingen dit jaar niet over de landsgrenzen en ik kwam erachter dat er thuis in Amersfoort heel veel valt te beleven. Het FOMO-gevoel (‘fear of missing out’) bleef achterwege, al zag ik op Facebook de prachtigste vakanties voorbij komen. Reizen is heerlijk en het kan al beginnen in je eigen straat. Godfried Bomans schreef het zo treffend:

‘Als men alle publicaties van alle VVV’s naast elkaar zou leggen, dan blijkt dat het overal onuitsprekelijk heerlijk is. Maar als dit waar mocht zijn – en het is waar – waarom blijft men dan niet waar men is?’

Amersfoort is onuitsprekelijk heerlijk. ‘s Ochtends terwijl de zon nét op is langs de middeleeuwse stadsmuur lopen. Een verrukkelijke zwoele nazomer dag ligt op me te wachten. Dit moment, hier, nu, het even in me opnemen. Het geeft glans aan mijn hele dag.

Begin

Een van de redenen om te gaan lopen, was dat mijn conditie wel een oppepper kon gebruiken. Veel zittend werk verrichten, met je handen bezig zijn, of naar een beeldscherm turen: dat zijn nou niet echt intensief lichamelijke inspanningen!

      

Gemiddeld kost het 21 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren, zo lees je overal op het internet. Wat verder onderzoek leert me dat een lástige nieuwe gewoonte veel langer kost om je eigen te maken… namelijk 66 dagen. En ook dat is maar een gemiddelde. Zou het ook zo kunnen zijn dat wat voor de één een makkie is, voor de ander een veel ingewikkelder verhaal is?

Hoe het ook zij, ik ben er behoorlijk zeker van dat ik de gewoonte van het wandelen inmiddels (in minder dan 21 dagen) ‘onder de knie’ heb. En dat heeft zeker te maken met de volgende punten.

Snel resultaat

Een tijd terug kocht ik hardloopschoenen. Het lukte me een poosje: elke dag hardlopen. Wat later bleven ze in de kast liggen. Het voelde als een te grote opgave. Je moet hardlopen langzaam opbouwen. Stukjes wandelen en dan weer een sprintje trekken. Voordat je vijf kilometer aan één stuk kunt hardlopen, ben je heel wat weken verder. En hardlopen kun je, vanwege blessure gevoeligheid, eigenlijk niet elke dag doen…

Gewoon wandelen kan je altijd en overal en elke dag. Blessures krijg je niet snel, hoogstens wat spierpijn. Daarbij is het verbazingwekkend hoe snel ik me al energieker voel door elke dag een stukje te lopen. Ik ging en ga letterlijk vooruit! 

Dit snelle resultaat geeft de burger moed en moedigt me aan om door te gaan.

Avontuur! 

Ik wil naar buiten want ik ben benieuwd wat ik vandaag ga ontdekken of wie ik vandaag tegenkom. Zoveel verrassingen die op me liggen te wachten. Elke dag is anders. Net als het weer. Soms zon, soms regen, soms allebei!

Ik stuit op kunst op de kademuur. Of is het toch gewoon een roestig winkelwagentje…? En ik ontdek steegjes en straatjes, die me nog niet eerder waren opgevallen. Ook zie ik nieuwe restaurants die binnenkort open gaan en merk ik dat je nog heerlijk zonder jas kunt wandelen. 

Het motiveert me om erop uit te gaan. Nieuwsgierig loop ik rond. Zal ik links-,of rechtsaf of rechtdoor…?

Niets bijzonders nodig 

Om te kunnen wandelen, heb je geen ingewikkelde uitrusting nodig. Eigenlijk helemaal niets, behalve je huissleutel. Je zet gewoon je ene voet voor de andere.

Tuurlijk zijn comfortabele schoenen best fijn. En ik neem regelmatig mijn telefoon mee om naar een podcast te luisteren. Ook heb ik een stappenteller: een personal trainer in zakformaat. Ik krijg zo wat meer gevoel voor afstanden en het moedigt me aan om nog even door te lopen. 

Zo min mogelijk mee heeft mijn voorkeur. Je gedachten lekker laten gaan en mijmeren over van alles en nog wat: dat gaat het beste zonder afleiding van andere zaken. 

   

Wandelen en Art Journaling

De dingen die ik hierboven noem, gelden ook voor hoe ik Art Journaling beleef.

Met bezig gaan in je schetsboek, zie je al heel snel resultaat. Elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar!

Het is een avontuur om te zien wat er in mijn Journal ontstaat. Onvoorspelbaar soms. Ik ‘speel’ en beleef, experimenteer en ontdek.

Ik gebruik geen bijzondere spullen om in mijn Art Journal te werken. Een balpen kan genoeg zijn en mijn theekopje is een geduldig model.

En ben ik de bladzijde waar ik aan werk een beetje zat? Dan sla ik hem om en ga ik naar de volgende. Op weg!

Wil jij dat ook, op weg gaan op Art Journal avontuur? Doe dan mee met ‘Beginnen met Art Journaling’. Zes weken lang een workshop op de dinsdagochtend waarbij je elke keer een nieuwe techniek leert. Vol verrassingen, zonder ingewikkelde materialen en met unieke resultaten. Je bent héél welkom!

Meer over wandelen en Art Journaling lees je hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *